Forum Bobrownik nad Prosną Strona Główna Forum Bobrownik nad Prosną
Miejsce rozmów i dyskusji dot. wsi Bobrowniki nad Prosną.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kuchnia
Autor Wiadomość
szczepanik k 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Sty 2008
Posty: 87
Skąd: bobrowniki/londyn
Wysłany: 2011-08-11, 22:02   kuchnia

Tak sie sklada ze to ja jestem kucharzem,tymczasem jeden angielski szef kuchni Omi Sido docenil placek zrobiony przez moja zone Kornelie.Mysle ze panie w Bobrownikach znaja ten wypiek.Jezeli nie,warto upiec.Jest rewelacyjny.nazywa sie 3 bit,smacznego.
Podaje link
http://good-cooking.co.uk/
 
     
szczepanik k 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Sty 2008
Posty: 87
Skąd: bobrowniki/londyn
Wysłany: 2011-08-11, 22:05   gotowanie

Zachecam do podawania swoich ciekawych przepisow i pomyslow kulinarnych.
Moze niektore trafia na angelskie stoly jako ,,specjalnosc dnia lub tygodnia,,
Zapraszam wszystkich serdecznie.
krzysztof
 
     
szczepanik k 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Sty 2008
Posty: 87
Skąd: bobrowniki/londyn
Wysłany: 2011-08-12, 18:09   3 bit

http://good-cooking.co.uk/3-bit/
 
     
grzegorzd 
Grzegorz Drzazga



Pomógł: 1 raz
Wiek: 46
Dołączył: 01 Sty 2008
Posty: 133
Skąd: Bobrowniki
Wysłany: 2011-08-14, 13:07   

Krzysiek,ciasto wygląda rewelacyjnie,ale nie zapominaj ,że my tu angielskiego to za bardzo nie znamy.
Ale powiem ,że chyba ten wypiek jest już znany w bobrownikach,tylko nie mogę skojarzyć czy już go próbowałem czy nie(nie jestem wielkim amatorem słodyczy).
A pomysł z przepisami jest jak najbardziej trafny.
_________________
Gajowy
 
 
     
szczepanik k 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Sty 2008
Posty: 87
Skąd: bobrowniki/londyn
Wysłany: 2011-08-14, 19:17   

Grzes,Twoje corki to pasjinatki i milosniczki gotowania.Moze zechca cos przedstawic?
 
     
szczepanik k 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Sty 2008
Posty: 87
Skąd: bobrowniki/londyn
Wysłany: 2011-08-24, 17:37   CUP CAKE

Na poczatku 19 wieku ksiezna Anna z Betford wpadla na pomysl,aby wraz z herbata, na ktora zapraszala swoich znajomych podawac niewielkie sandwicze i male ciasteczka.Taka przekaska pomiedzy lanczem o obiadem dzies okolo godziny 5 po poludniu.Zwyczaj ten rozpowszechnil sie w calej Wielkiej Brytanii.Poczatkowo w kregach arystokracji,ale pozniej trafil do miast i pod strzechy.Dzieki temu Anglicy maja przyslowiowy,,TEATIME,, lub,,5 o clock,,
Ok,nieodzownym przedmiotem popoludniowej chwili relaksu jest zawsze obok ,,herbaty,,lub kawy(w polsce)jest male ciasteczko-kawalek ciasta z kremem nazywany w Anglii cup cake-czyli upieczone w filizance.
W ciasteczku tym waznym elemetem jest dekoracja,czyli frostling.Zazwyczaj udekorowane z wierzchu lukrem lub kremem z masla i sera.Bardzo czesto dodaje sie roznych barwnikow i slodkich dekoracji, przez co cupcakes wygladaja kolorowo i smakowicie.Ciasteczka te maja czesto papierowe lub aluminiowe foremki,ktore w polaczeniu z kolorowym kremem na wierzchu sprawiaja imponujace wrazenie.I o to chodzi bo pierwsze jedza oczy.
Skladniki:filizanka masla 2 cukru 3 maki 4 jajaka pol lyzeczki proszku do pieczenia,mozna dodac odrobine mleka do rozrzedzenia(cisto podobne jak na polska BABKE)
Maslo rozetrzec z cukrem na gladka mase w mikserze,powoli dodawac po jednym jajku aby sie nie zwarzylo.Na koncu wymieszac z maka i proszkiem do pieczenia.Ciasto powinno byc jak gesta smietana.Mozna dodac jakis aromat waniliowy lub migdalowy.Ciasto wylewamy do foremek i pieczemy okolo 25min w 180 st.C
krem:100 g masla w tem.pokojowej
500g cukru.Zmiksowac na krem smietane,dodac cukier puder, wanilie i maslo-zmiksowac.
Pomocne beda jakies barwniki spozywcze i kolorowe posypki.Czy ktos ma nas odwiedzic lub przyjsc na kawe w weekend?Nie tracmy czasu,do roboty.

SDC12566.JPG
Plik ściągnięto 258 raz(y) 205 KB

 
     
szczepanik k 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Sty 2008
Posty: 87
Skąd: bobrowniki/londyn
Wysłany: 2011-09-04, 21:45   Napoleonki

Przelomowym wydarzeniem w historii Anglii byla bitwa pod Waterloo,stoczona w roku 1815.W ciagu kilku godzin na polu walki polozonym jakies 20 km na poludnie od Brukselli zginello lub zostalo rannych 70 000 ludzi.Plac boju wybral Angielski ksiaze Wellington,ktory zajal pozycje na wzgorzu.Napoleon majacy wieksza armie,chcial rozgromic wroga jeszcze przed zmierzchem, gdyz w nocy mialy przybyc z pomoca dla Anglikow wojska pruskie.
W nocy przed bitwa zerwala sie rzesista ulewa.Grunt zmienil sie w grzezowisko.Aby jak najszybciej pokonac Wellingtona,Napoleon zamierzal uderzyc o swicie.Jednak zostal zmuszony odwlec atak.Opoznienie wyniklo glownie z faktu ze rozmiekla ziemia musiala choc troche obeschnac.Podmokly teren zmniejszal tez skutecznosc dzial-ulubionej broni Napoleona.Trudno bylo manewrowac w grzezowisku a kule zamiast odbijac sie rykoszetem i potegowac zniszczenia grzezly w blocie.Wojska francuskie poniosly druzgocaca kleske,a Napoleon zostal skazanyna zeslanie.Wracajac do kuchennych spraw jak sie domyslacie przedstawie dzisiaj przepis na NAPOLEONKI Z KREMEM.
CIASTO MASLANE;5dag maki,25dag masla llub margaryny
CIASTO PODSTAWOWE;20dag maki,jajko sol,lyzeczka octu,woda
KREM;5dag migdalow,4 zoltka,15dag cukru pudru, 4dag maki,szklanka mleka,10 dag masla,cukier puder z wanillia do posypania
siato maslane;make przesiac na stolnice,dodac maslo,posiekac nozem,wymieszac na jednolita mase,uformowac w kwadrat i oziebic
ciasto podstawowe;make przesiac na solnice,wbic jajko zarobic ciasto nozem polewajac cienkim strumieniem wode,dodac ocet,zrobic wolne ciasto starannie wyrabiajac reka,przykryc serwetka-pozostawic na okolo 15 min.
ciasto rozwalkowac w kwadrat dwa razy wiekszy od kwadratu ciasta maslanego,posrodku polozyc ciasto maslane,zlozyc w koperte i walkowac od siebie w jednym kierunku,nadajac mu forme prostokata,zlozyc na trzy czesci,zawinac w serwetke i wlozyc do chlodziarki na 15min.
Skladanie i walkowanie ciasta powtarzac jeszcze trzy razy co 20 min.Nastepnie ciasto rozwalkowac na gr,okolo 0,5cm,ulozyc na dwoch blokach,nakluc w kilku miejscach,upiec w goracym piekarniku i wystudzic.
KREM;migdaly sparzyc,obrac ze skorki,zetrzec.Zoltka utrzec z cukrem,polaczyc z przesiana maka i mlekiem.Naczynie z zoltkami wstawic do wiekszego naczynia z goraca woda i ubijac na parze az masa zgestnieje.Zdjac z ognia i wystudzic mieszajac,pod koniec dodawac pokawalku masla i migdaly.Ciasto przelozyc kremem i pozostawic do sterzenia,pokroic w rwadraty posypac cukrem pudrem z wanilia.

bilde[1].jpg
Plik ściągnięto 246 raz(y) 21,97 KB

 
     
szczepanik k 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Sty 2008
Posty: 87
Skąd: bobrowniki/londyn
Wysłany: 2011-10-13, 20:58   Owoce morza

Uwielbiam owoce morza,czesto przygotowuje te danie dla siebie albowiem moja zona nie lubi za bardzo dan tego rodzaju a synek jest za maly zeby juz smakowac.
Moze napisze cos o morzu jesli mamy morskie danie.
W roku 1588 krol Hiszpani Filip II wyslal swoja flote zwana Wielka Armada,na podboj Anglii.
Hiszpanie wplyneli do kanalu La Manche,gdzie napotkali flotylle angielskich statkow.Bardziej zwrotne jednostki angielskie starly sie z przeciwnikiem,ale nie zadaly mu powaznych strat.Hiszpanskie okrety zarzucily kotwice w poblizu francuskiego portu Calias,by zgodnie z rozkazem zabrac oddzialy majace dokonac inwazji na Anglie.
Pod oslona nocy Anglicy podpalili pare wlasnych statkow,po czym bez zalogi puscili je z korzystnym wiatrem w kierunku zakotwiczonej floty hiszpanskiej.Aby uniknac staranowania przez plonace statki,Hiszpanie wielu swoim okretom odcieli kotwice.Pozniej krok ten okazal sie dla nich zgubny w skutkach.
Po tym incydencie w Calais obie flotylle,gnane wiatrem ,wplynely na Morze Polnocne,gdzie doszlo do decydujacego starcia.W koncu Anglikom zaczelo brakowac prochu,totez wycofali sie ku wybrzezom Anglii.Hiszpanie,majac przeciwny wiatr oraz Anglikow uniemozliwiajacych im powrot do domu tym samym szlakiem,musieli plynac dalej na polnoc,by dotrzec do Hiszpanii okrezna droga-wokol Szkocji oraz Irlandii.
Do tego czasu hiszpanskiej flocie niemal wyczerpal sie prowiant i woda,a uszkodzone okrety wiozly sporo chorych na szkorbut i rannych.Marynarze otrzymywali glodowe racje zywnosciowe i wciaz slabli.
Gdy Armada oplynela Szkocje,szalejacy na Atlantyku sztorm zepchnal sporo statkow w kierunku wybrzeza Irlandii.W takich sytuacjach zwykle rzucano kotwice i czekano na pomyslne wiatry.Poniewaz jednak wielu swoim statkom Hiszpanie odcieli kotwice juz wtedy,gdy flocie zagrazaly plonace okrety,o wybrzeze irlandzkie rozbilo sie 26 hiszpanskich jednostek i smierc ponioslo 5000-6000 ludzi.
W moim daniu zginie tylko kilka ryb czyli okolo 200g owocow morza.
Na jedna porcje potrzebuje malze,mule,calamary i krewetki-wszystkiego po okolo 50g.
Powinna wyjsc szklanka rybiego mixu na jedno danie,do tego oliwa z oliwek 50ml,biale wino
50ml,posiekana pietruszka,chillii i czosnek posiekany-kazdego po lyzeczce do herbaty.
Oczywiscie uprzednio gotujemy makaron spagetti lub linguine.
Ok,na patelnie wlewamy oliwe,rozgrzewamy dodalemy chilli i czosnek(uwazac zeby nie spalic)podsmazyc,wsypac przygotowany mix rybny teraz podsmazamy dary morza i czekamy az pootwieraja sie malze i mule.W momencie kiedy malze zaczynaja sie otwierac dodajemy wino ,makaron, posiekana pietruszke i przyprawiamy sola i pieprzem.Ja na koniec skraszam jeszcze raz oliwa z oliwek.
Dla kazdego smakosza ryb te danie to smaczna sprawa.

314407_10150307540731509_701081508_7853541_964951_n[1].jpg
Plik ściągnięto 209 raz(y) 54,36 KB

 
     
szczepanik k 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Sty 2008
Posty: 87
Skąd: bobrowniki/londyn
Wysłany: 2011-10-14, 21:37   Pora na pora

Warzywa raczej rzadko umieszcza sie na panstwowych emblematach.Nie jest tak jednak w przypadku pora,bo on wlasnie jest dla Walijczykow warzywem honorowym.Jest symbolem Walii,a jego podobizne znajdziemy na niektorych rewersach monet jednofuntowych.
Wbrew pozorom polska nazwa jest blizsza wlasciwej nazwie pora niz angielska,bo po lacinie por to ALLIUM PORUM,a angielski LEEK to bardziej sredniowieczna angielszczyzna,czyli LEAK.Tak dla przypomnienia popularna wloszczyzna to spuscizna po krolowej Bonie ktora nauczyla polakow jesc pomidory,kalafiora,fasolke,kapuste,szpinak itd. to por nie nalezy do tzw.wloszczyzny.
Por pochodzi z rejonow srodziemnomorskich i z Azji.Jego uprawa siega 3000 lat.
Znany byl juz z rysunkow w egipskich grobowcach.Cenili go starozytni Grecy i Rzymianie.
Nerona-wladce imperium Rzymskiego nazywano ,,porozerca,,(porrophagus),bo codziennie jadal pory.Pierwsza znana ksiega kucharska napisana w Rzymie w III w.n.e przez Apicusa rowniez odnosi sie do pora i jego kulinarnych zalet.O walorach pora wspomniano w Biblii,w Starym Testamencie ,w Ksiedze Liczb 11 rozdzial 5 werset mowi,,Jakze wspominamy ryby,ktore za darmo jadalismy w Egipcie,ogorki i arbuzy i pory i cebule i czosnek!,,wspominali Izraelici w czasie wedrowki do Ziemi Obecanej.Spozywa sie go tradycyjnie w zydowskie swieto Nowego Roku Rosh Hashanach(w tym roku bylo to 29 wrzesnia)jako symbol uwolnienia od wrogow.
Por od 6 wieku niezmiennie zwiazany z Walia.Do walii sprowadzili go intendenci rzymskiej armii,kto wie moze wlasnie zaginiony legion.Do symbolu urosl dzieki sile legend i ustnych przekazow a takze literaturze.Jeden z bohaterow Szekspira krol Henryk 5 ,nosi emblemat pora jako znak swojej uczciwosci z racji bycia Walijczykiem oraz na czesc walecznych lucznikow walczacych przeciwko Francuzom w bitwie pod Crecy w 1346r.
Walijczycy uwazaja pora za swoj symbol dzieki legendzie o krolu Cadwaladyrze.Pokonal on poganskich Saksonow dzieki radzie sw.Dawida aby przypinac do helmow swoich zolnierzy pora i w ten sposob latwo rozpoznac na polu bitwy kto swoj,a kto obcy.
Najbardziej znana walijska potrawa z dodatkiem pora jest cawl.Jest to rodzaj gulaszu,do ktorego tradycyjnie dodawano pora,majacego chronic przed ranami wojennymi.
Pora wkladaly panny pod poduszke,aby wysnic jak bedzie wygladal ich przyszly wybranek.
Od dawna stosowano go w medycynie-jako lekarstwo na przeziebienie,a nawet antidotum na na bole porodowe
Ja dzisiaj robilem zupe porowa.
SKLADNIKI:
3-4 PORY
3-4 ZIEMNIAKOW
2-3 CEBULE
1, 5L ROSOLU LUB 2 KOSTKI ROSOLOWE
100 ML SMIETANY NAJLEPIEJ OKOLO 30%
SEREK TOPIONY I DUZA LYZKA MASLA
pora,cebule ,ziemniaki podsmazamy w glebokim garnku na masle az wszystko bedzie szkliste,(w pracy dodaje maki)zalewamy rosolem lub rozprowadzonymi w wodzie kostkami rosolowymi i gotujemy okolo pol godz,az wszystko bedzie miekkie.Nastepnie dodajemy serek i smietane i wszystko dokladnie miksujemy mikserem.Doprawiamy do smaku,fajnie jak dodamy grzanki i szczypte posiekanego szczypiorku.
Nam smakowalo.

SDC13167.JPG
Plik ściągnięto 208 raz(y) 453,89 KB

 
     
marcjan91 


Pomogła: 1 raz
Wiek: 26
Dołączyła: 04 Sty 2008
Posty: 5
Skąd: BobrownikI
Wysłany: 2011-11-21, 22:40   

Danie w stylu "student"
Wstawiamy wodę na makaron, gdy się zagotuje solimy, dajemy łyżkę oleju i wrzucamy grubszy makaron.
Podsmażamy 1 cebulę, dorzucamy na patelnię 1-2 ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone 4-5 cienkich parówek. Ładni rumienimy, przyprawiamy pieprzem i curry. Z ok. 0,35 litra bulionu mieszamy 3 łyżki koncentratu pomidorowego (ilość dowolna, zależy od tolerancji "kwaśności") i taką zupkę wlewamy na patelnię. Mieszamy, zagotowujemy, dodajemy ziółka: bazylia, oregano, tymianek i ugotowany al dente makaron, mieszamy i zjadamy póki ciepłe, bo odgrzewany makaron szału nie robi :)
 
 
     
szczepanik k 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Sty 2008
Posty: 87
Skąd: bobrowniki/londyn
Wysłany: 2011-11-23, 21:50   dynia

Z dyni w bajce o Kopciuszku zrobiona jest kareca,ja zrobie zupę z dyni.
Potrzebna jest dynia która obierzemy ze skóry i pokroimy na kawalki.
Wsypujemy zawartość na metalową blaszke i polewamy oliwą z oliwek.
Dodajemy do tego kilka ząbków czosnku i rozmarynu.Wszystko pieczemy około 15 min w 180 st.Po tym podpieczeniu wsypujemy zawartość do garnka zalewamy woda i dodajemy wegetarianską kostkę.Przyprawiamy solą i pieprzem,można dodac grzanki..

images[9].jpg
Plik ściągnięto 10240 raz(y) 5,44 KB

310494_2509925431530_1354934256_32953518_1435891049_n[1].jpg
Plik ściągnięto 203 raz(y) 145,35 KB

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 14